Tel.: +36 / 30 / 458 4120 | Email: info@jogatanfolyam.hu

A helyes életvitel, a jóga filozófiájának alapjai az bidőszámításunk előtt 200 körül íródott Patandzsali Jóga Szútrákban találhatóak. A jóga nyolc megközelítési útja bizonyos lépések előrehaladó sora, melyek megtisztítják a testet és az elmét, végső célként a jógázót a megvilágosodáshoz vezetik. Míg természetesen a jóga fizikai része is nagy jelentőséget kap, mindnek baz isten felé irányuló meditáció az alapelve. A bjóga gyakorlása művészet és tudomány is, mely a testet és az elmét egyesíti a lélekkel. A jóga fő célja, hogy segítsen az egyénnek öntudatát kiteljesíteni, egyensúlyt és nyugalmat teremteni, hogy békében, j ó egészségben és harmóniában élhessen. A nyolc út mindegyike teljességet nyújt az egyénnek, az istennel való összekapcsolódást segíti elő. bA Patandzsali Jóga Szútrákban az alábbi nyolc út olvasható:

  • Jáma: ajánlott erkölcsi szabályok
  • Nijama: cselekedetekben megnyilvánuló fegyelem
  • Ászana: jóga testtartások
  • Pranajama: a légzésszabályozás gyakorlatai
  • Pratjahara: az érzékek visszavonása és befelé irányítása
  • Dharana: figyelemösszpontosítás
  • Dhjana: meditáció (a tudat egy pontra történő összpontosítása)
  • Szamádhi: legfelső állapot, tökéletes belső béke

Jáma: A másokkal való érintkezés erkölcsi szabályait jelenti. Öt bölcs jellemvonásra felosztva mesél alapvető emberi természetünkről, melynek része a szenvedély, a nagylelkűség, a becsületesség és a békesség. Ahimsa (a nem-ártás elve),satya (hűség az igazsághoz),asteya (tartózkodás a lopástól),brahmacarya (önmegtartóztatás) és aparigraha (lemondás a birtoklástól) irányelveit tanítja.b

Nijama: Az önmagunkkal való érintkezés erkölcsi szabályait jelenti. A nijamák jóval többek, mint egy általános hozzáállás, sokkal személyesebbek. Az elvek a következőek. shaucha (tisztaság),santosha (megelégedettség),tapas (mértékletesség, lemondás),svadhyaya (imádság, vallásos könyvek tanulmányozása) és ishvarapranidhana (teljes önátadás istennek).

Ászanák: Jóga testtartások gyakorlása, a legismertebb jógaút. A test pózokban történő mozgatása javítja az egészséget, baz erőnlétet, az egyensúlyt és a rugalmasságot. Mélyebb szinten az ászanákat arra használhatjuk, hogy lecsendesítsük az elmét és a létezés belső lényegét átéljük.

Pranajama: A légzésfigyelés és légzésszabályozás gyakorlatainak rendszere. A "prana" éltető energiát jelent, a "jama" jelentése: kontroll. Tehát a Pranajama segítségével kontrollálhatjuk és irányíthatjuk a "prana" áramlását a testben.

Pratjahara: A kifejezés az érzékek visszavonását jelenti minden külsőségtől. A kifelé irányuló szemlélődés helyett a belső folyamatok felé fordulást jelenti.

Dharana: A dharana balapelve a kitartó koncentrálás, a figyelem egy irányba való fókuszálása.

Dhajana: Mély vallásos meditáció, mely egy pontra történő koncentrációt jelent azzal a szándékkal, hogy megtudjuk róla az igazságot. Az alapgondolat az, hogy ha a tudatot egy tárgyra fókuszáljuk, az elme képes átvenni a tárgy alakját.

Szamádhi: A nyolc ösvényű jóga utolsó állomása. Az isten lényegének ismerete. A szó jelentése: összerakni, egyesíteni. Ebben az állapotban a test és az érzékek nyugalomban vannak, de baz elme éber. Ehhez a közömbösség, az egoizmus, a szeretem-nem szeretem, az evilági bléthez való ragaszkodás érzését kell kontrollálni.