Tel.: +36 / 30 / 458 4120 | Email: info@jogatanfolyam.hu

Többféle jógaút van a gyakorló adottságai, képességei szerint. Legelterjedtebb korunkban, Európában a Hatha-jóga. A nagy jógamesterek különböző módszereket dolgoztak ki, hogy a jóga a más-más adottságú és képességű emberek számára elérhető legyen.

A jóga különböző módszereinek lényege és célja ugyanaz:
A tökéletes önismeret, de különféleképpen közelíti meg azt. Az egyik módszernek a tudat fegyelmezése az útja, a másik az érzelmek feletti uralom megszerzésére helyezi a hangsúlyt, és van olyan, mely a test egészségessé tételére törekszik, s így tovább - a gyakorló képességei és hajlamai szerint.

Legajánlatosabb azzal kezdeni, amely a testre helyezi a fő hangsúlyt. Ez a tökéletes egészség útja, a Hatha-jóga. A "Ha" szótag jelképezi a Nap pozitív energiáját, a "tha" szótag pedig a Hold negatív energiáját. A Hatha-jóga tehát a pozitív és negatív energiák tökéletes ismeretét, egyensúlyban való összekapcsolását és uralását jelenti. Amikor a testünket éltető pozitív és negatív energiák egyensúlyban vannak, akkor teljesen egészségesek vagyunk.
Ennek elérését segítik a Hatha-jóga gyakorlatai. A jóga tanfolyam a gyakorlatok megismerésében, elsajátításában kíván segítséget nyújtani az érdeklődőknek.


A rendszeresen jógázó ember nem csak egészségét, de lelki békéjét is biztosítja. A jóga a legnagyszerűbb stresszoldó és gyógyír számos krónikus betegségre. Nyolc fő csoportba osztható.

Bhakti jóga: A Bhakti jóga a Mindenható felé irányuló szeretet és áhitat megtestesítése. A jógázó a Mindenható létezésére irányítja figyelmét. Megtanuljuk, hogy hogyan lehet szeretetünket kifejezni a velünk együtt létező teremtmények iránt. Számos módon gyakorolható a Bhakti jóga: az Isten dicsőítése énekléssel, mantrákkal, vallásos könyvek olvasásával és ilyen témájú filmek nézésével, imák hallgatásával.

Hatha jóga: Swatmarama jógi a "Hatha jóga pradipika" című művében összegzi a Hatha jóga módszerét, gyakorlatait, mely a 15. században keletkezett. A Hatha jóga a testgyakorlás, a fizikai önfegyelem útja. Az "ászanák" testgyakorlatok, a ”pránajáma” légzőgyakorlatok, a "mudrák", a "bandhák” és "shatkriják", energia ébresztő és tisztító gyakorlatok rendszere, melyekkel a test, a tudat és a lélek egyre kifinomultabb szintekre fejleszthető.

Gjana jóga: Az igaz tudás jógája. Célja: leválasztani a személyt az élet átmeneti dolgairól. A személyt nyugalom, az elme uralása, hit, koncentrációkészség, kitartás jellemzi. Az egyén minden helyzetben céltudatos marad, önuralmat gyakorol. Az intellektuális tudás gyakorlati bölcsességgé alakításának folyamata. A "gjana" szó tudást jelent, a jógával összefüggésben a meditatív tudatosság folyamata, mely megvilágosodott bölcsességhez vezet.

Karma jóga: Ahogy a neve is sugallja, karmáink (cselekedeteink) és azok gyümölcseinek felajánlását jelenti a Mindenható felé. Megtisztítja a szívet és segít az önismeret elérésében. A karma jógi élete önzetlen szolgálat a szegények és szükséget szenvedők felé pénz, dicsőség, hatalom, elismerés nélkül.

Kundalini jóga: Célja a gerincünk alsó részében szunnyadó energiának (kundalini) felszabadítása az emberi elmét, érzékeket és a testet megmozgató gyakorlatok során. Az ászanákon kívül a jógázó meditál, mantrákat zenget a test hét csakrájának aktivizálásának céljából.

Mantra jóga: Ahogy az elnevezés is sugallja, ez a jógafajta mantrák segítségével éri el a lelki nyugalmat és a figyelem összpontosítását. A jógázó elmélkedve mantrák zenget bizonyos célok elérése érdekében. Számos probléma megszűntetésében segít, úgy mint pszichoszomatikus betegségek, félelem, stressz, feszültség. Növeli az önbizalmat.

Purna jóga: Egyesítő jógának is nevezhető, bölcsességet és módszert nyújt a test, elme és lélek egyesítésének eléréséhez. Mindennapi életünk karmáját hangsúlyozza. Meditáció, pranajamák és ászana-sorozatok gyakorlását fedi le. A tradicionális jógarendszerek egyfajta improvizatív megközelítését jelenti.

Rádzsa jóga: Astanga vagy nyolc ágú jógának is nevezik, melyet Patandjali "Jóga Szutrák" című művében írt le összefoglaló módon, időszámítás előtt 200. táján. A rádzsa jóga a meditáció ösvénye, a szerteáramló gondolatok, végső soron a teljes elmeműködés feletti kontroll elérésének útja. Célja, hogy a kereső, gyakorló felfedje saját énjének titkait és elérje a testi-szellemi-lelki fejlödésének lehető legmagasabb fokát.


A Hatha jógáról bővebben

A Hatha jóga az egyik legfigyelemreméltóbb a jógafajták között. A Hatha jóga több, akkoriban már létező jógafajta egyesítéséből származik, többek között a Bikram jóga, Kundalini jóga és az Astanga jóga elemei is fellelhetők benne.

A Hatha jóga célja, hogy relaxációs és meditációs technikákat alkalmazva lecsendesítse az elmét, és javítsa a test általános fizikai állapotát. Az ászanák rendszeres végzése orvosilag is igazolhatóan javul a test egészségi állapotát. A jóga javítja a testtartást, jelentősen javul az izmok rugalmassága és a csontozat szilárdsága is. A Hatha jóga a rejtett fizikai és mentális képességek feltárásában is nagy szerepet játszik. A meditációk során javul a koncentráló képesség is.

Általánosan elmondható, hogy a Hatha jóga segít a krónikus betegségek megelőzésében (cukorbetegség, magas vérnyomás, ízületi gyulladás). Váz-és izomrendszeri problémákat - mint például gerincferdülés -, is meg lehet előzni a rendszeres jóga gyakorlatokkal. A fizikai testtartás javulása javítja a vérkeringést, erősíti az immunrendszert és jelentősen javítja a belső elválasztású mirigyek működését. A légzőgyakorlatok segítenek megelőzni az asztma és a hörghurut kialakulását.

A Hatha jóga minden korosztály számára előnyös. Gyermekek, felnőttek és idősek egyaránt élvezik a Hatha jóga hatásait. A jógagyakorlatok kifinomult módon is végezhetők, ezért bárki számára elérhetőek, elvégezhetők. Jelen korunk stresszel és szorongással teli életmódja során fantasztikus ellazulást és nyugalmat lehet a Hatha jóga által megtapasztalni.